Nl

Vaak-Ziek-campagnebeeld.jpg

Regelmatig een infectie? Weeral een loopneus? Terug aan de antibiotica? Een vervelende oorontsteking die steeds de kop blijft opsteken? Kortom, bent u eigenlijk vaak ziek? Misschien is er dan wel meer aan de hand.

 

Naar schatting 1 op de 2.000 Belgen lijdt aan een aangeboren immuunstoornis waarbij meer dan de helft van de patiënten het niet eens weet. Een tijdige en correcte diagnose is nochtans van cruciaal belang om de juiste behandeling te starten en zo onomkeerbare orgaanschade te vermijden.

 

Wat is een immuundeficiëntie? 

We spreken over een immuunstoornis of immuundeficiëntie als je immunologische verdediging verzwakt is. Je loopt dan makkelijker infecties op. In meer dan de helft van de gevallen is een immuundeficiëntie toe te schrijven aan een gebrekkige productie van antistoffen.

 

We onderscheiden:

 

  • Primaire of aangeboren immuundeficiëntie (PID): bestaat vanaf de geboorte; is te wijten aan een afwijking van een of ander gen met daardoor afwijkingen van de cellen of van eiwitten van het immuunsysteem. Dat leidt tot afwezigheid of inefficiëntie van de cellen of de eiwitten of het verstoort hun immunologische functie. Hierdoor ontstaat een verhoogde vatbaarheid voor infecties. De infecties zijn vaak ernstig en terugkerend en ze komen voor op diverse plaatsen in het lichaam (zie alarmtekenen van PID). De symptomen uiten zich vaak in de kindertijd maar soms ook pas op latere leeftijd. PID heeft een immense invloed op het leven van de patiënt. De aandoening is vaak zeer complex en de onderliggende oorzaak is niet altijd makkelijk te achterhalen. Dat bemoeilijkt de opstart van een aangewezen behandeling.

 

  • Secundaire immuundeficiëntie (SID): als gevolg van andere stoornissen, ziekte (virale infecties, bepaalde kankers…) of geneesmiddelen.
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.